Conceptstore NØRD Leeuwarden, coffee and products

NØRD, coffee and products

Een paar weken geleden kreeg ik de tip om eens een kijkje te nemen in de Sint Jacobsstraat in Leeuwarden. Daar zou namelijk een nieuwe design/interieur winkel zijn geopend wat helemaal in mijn straatje zou passen! Als je mij een beetje kent weet je dat ik dan zo snel mogelijk op mijn fiets wil stappen om als de wiedeweerga richting de stad te crossen. Dus een half uurtje voor sluitingstijd stond ik daar dan natuurlijk.

Afbeeldingsresultaat voor aanhalingstekens quoteZit Leeuwarden hier wel op te wachten?Afbeeldingsresultaat voor aanhalingstekens quote

 

Coffee and Products staat er op de ramen. Een mix van de horeca en de retail. Een concept wat voor Leeuwarden helemaal nieuw is. In de randstad zie je een conceptstore (winkel waarin de eigenaren spullen verkopen die ze ook in hun eigen huis zouden willen zetten) op zowat elke hoek van de straat, maar hier… Binnenin de winkel verkopen ze producten van allerlei jonge ontwerpers en serveren ze koffie gemaakt van bonen die je niet zomaar in groten getale bij de groothandel koopt. Ik was erg nieuwsgierig over hoe deze winkel hier terecht was gekomen en heb daarom gevraagd of ik beide eigenaren eens ”aan de tand mocht voelen” 😉

Wie en hoe?

”Wij zijn echte nerds!” Dat zeiden Gerard en Suus toen ik ze de openingsvraag stelde: wie zijn jullie? Een stel uit de retailwereld dat samen hun krachten heeft gebundeld om deze winkel te openen. Suus staat aan het hoofd van alles rondom het gebied van de creativiteit en Gerard doet de boekhouding;)  Oftewel; het commerciële gebied.

Aangezien het stel een hele lange tijd in Amsterdam heeft gewoond, miste ze hier het idee van een conceptstore. Daarom hebben ze hun hart gevolgd om ook hier in Leeuwarden de deuren te openen. Ook wilde Gerard altijd al graag een eigen bedrijf beginnen om de touwtjes zelf in handen te kunnen hebben. Hij miste namelijk de persoonlijke waardering na voor een lange tijd voor een baas te hebben gewerkt. De waardering die hij er nu uit haalt is vele malen groter! Aan het begin hebben ze zich natuurlijk wel afgevraagd of Leeuwarden hier wel op zit te wachten: horeca en winkel in één. Ze hebben rond gevraagd wat mensen van dit idee zouden vinden maar uiteindelijk is het toch maar gewoon proberen… En dat deden ze! Ze hebben op meerdere plekken gekeken voor de goeie locatie. Maar toen uiteindelijk het pandje in de Sintjacobsstraat leeg kwam te staan, grepen ze hun kans!

Afbeeldingsresultaat voor aanhalingstekens quoteWij zijn echte Nørds!Afbeeldingsresultaat voor aanhalingstekens quote

De naam

Aan het begin snapte ik nog niet helemaal waarop ze doelde met ‘nerds’ maar nadat ik ze met volle overtuiging had gevraagd waarom ze voor de naam nOrd hadden gekozen werd ik al gelijk ”op de vingers getikt” ;). Aangezien Gerard en Suus vanuit Amsterdam naar het noorden waren vetrokken ging ik er met m’n goede gedrag vanuit dat de naam daarop geïnspireerd was, maar dat bleek anders te zijn… De Deens ø spreek je blijkbaar uit als de e in het Engelse woord nerd. En dat is dan ook wat Nørd betekent!

Ze krijgen dan ook regelmatig de vraag of ze wel weten wat het woord betekent, maar dat was nou eenmaal het doel: een pakkende naam wat sterk oogt als beeldmerk met een Scandinavisch tintje en een vleugje ironie. En die ervaring heeft Gerard wel meer gehad! Toen hij in Amsterdam nog bij Sissy-Boy werkte, stonden er constant toeristen voor de ramen om foto’s van het logo te maken. En dat heeft alles te maken met de echte betekenis van de naam: travestiet! Een winkel die zich travestiet noemt… het kan allemaal!

Fun Fact: Sissy-Boy betekent eigenlijk travestiet! 

Favorieten

Toen ik de vraag stelde welk item in de winkel voor de eigenaren favoriet was, had Gerard zijn antwoord al snel klaar: de koffiemachine! Aangezien ze samen een heel nieuw avontuur zijn aangegaan, is Gerard zich aan het verdiepen in alles rondom het maken van koffie. Hij wil natuurlijk wel kwaliteit leveren! Hij koopt dan ook de specialere koffiebonen, die goed recht doen aan de boeren en die je ook niet zomaar bij de groothandel kan kopen. Voor Suus was het een ander verhaal. Zij had niet per se een favoriet item. Alle items met een verhaal erachter spreken haar het meeste aan.

 Waarom Scandinavisch?

Aangezien de winkel ingericht is in een voornamelijk Scandinavische stijl, stelde ik de vraag waarom de Scandinavische stijl hun het meeste aanspreekt. De rust, de eenvoud en de functionaliteit zijn de drie elementen die het maken tot een favoriet. Gerard zegt daarom ook wel eens: Een Scandinavische stoel is mooi en zit ook lekker en een Italiaans design ziet er straks uit maar zit niet altijd lekker”‘ En dat puur om de functionaliteit! Geen schreeuwerige kleuren of tierelantijntjes. Gewoon eenvoud.

Suusies

Aangezien ik via instagram ontdekt had dat Suus ook haar eigen bedrijf Suusies had opgezet wilde ik graag weten hoe ze daar mee was begonnen. Het begon blijkbaar allemaal met een knuffel die ze had gemaakt voor haar oudste dochter. Deze knuffel had ze vervolgens vastgeknoopt aan de kinderwagen! Ze kreeg daar enorm veel complimenten over en iedereen raadde haar aan om er verder mee te gaan! Aangezien één van haar vriendinnen bij een designbeurs in Amsterdam werkte, kon ze daar haar talent laten zien. Vanwege het feit dat deze beurs natuurlijk allemaal designjunkies aantrekt, vroegen opeens allerlei winkels of ze de spulletjes mochten inkopen! Nadat ze ook zelf de stouten schoenen had aan durfen te trekken, om langs winkels te gaan om te vragen of ze haar spulletjes wilden inkopen, ging het opeens heel snel. Ook vanwege het gebruik van Instagram is Suusies groot geworden en worden haar knuffeltjes, kroontjes en andere spulletjes over de hele wereld verkocht! Australie, Singapore, Dubai, noem maar op!

De jonge opvolgers

Ook de kinderen van het stel zouden al graag een graantje mee willen pikken in het bedrijf ;). Er wordt namelijk al regelmatig gevraagd hoe oud ze nu eigenlijk moeten zijn om ook te mogen werken in de winkel! Echter verwachten Gerard en Suus niet dat tegen die tijd ze deze winkel nog in bezit hebben. Ze zijn samen namelijk te wispelturig om zich zo lang te binden aan één ding. Maar wie weet! Ze hebben voor de toekomst niet een discreet plan, zo ver kijken ze nog niet vooruit. Zolang ze er in de toekomst maar goed van kunnen leven zijn ze al heel tevreden. De voldoening die ze hier eruit halen is voor hen vele malen belangrijker dan het grote geld!

Dus als je ooit in Leeuwarden bent neem dan vooral een kijkje en een lekker kopje koffie bij dit leuke winkeltje!

Waar zijn ze te vinden?

Sint Jacobsstraat 15, 8911 HR Leeuwarden

Maps -> https://goo.gl/maps/ULYs2cDLFm22 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *